Mindfulness

„Amikor leülsz, és csöndben időt töltesz önmagaddal, az a szeretet radikális cselekvése.” Jon Kabat-Zinn

A mindfulness szó jelentése tudatos jelenlét, éber figyelem. Lényege, hogy figyelmünket a jelen pillanat tapasztalatai felé fordítjuk. Ez a tapasztalás lehet a testi érzetekre, a gondolatokra, érzelmekre irányuló tudatosság, Amikor a figyelem elkalandozik, ami teljesen természetes, mindig szelíden, kedvesen, de határozottan visszairányítjuk a figyelem tárgyára. Tesszük ezt úgy, hogy nem akarunk semmit megváltoztatni, egyszerűen csak megfigyeljük. Ez rádöbbent minket arra, hogy az életünk pillanatokból áll, s ha ezt elveszítjük, elszalasztjuk a jelen mélységét és gazdagságát, ami a növekedésünket, fejlődésünket szolgálhatja.

MBSR – Mindfulness-Based Stress Reduction – Mindfulness-alapú Stresszcsökkentés

Jon Kabat-Zinn amerikai orvosprofesszor e módszer megalapítója, 1979-ben létrehozta az első Mindfulness-alapú Stresszcsökkentés Klinikát a Massachusetts-i Egyetemen.

Az mindfulness-alapú megközelítések hatásosságát több kutatás is igazolta. Pl. segíthet a szorongás, hangulatzavar, drogfüggőségek, táplálkozási zavarok, krónikus fájdalmak, ADHD, álmatlanság, depresszió és a stressz leküzdésében.

Akik elvégezték a 8 hetes MBSR tanfolyamot és rendszeresen gyakorolnak, a prefrontális kéreg állomány sűrűségének változását figyelték meg, melyek az érzelmeket, az önreflexiót, a tanulást és a memóriafolyamatokat szabályozzák. Ez összefüggésbe hozható az immunrendszer fejlődésével, ami megmagyarázhatja a stresszcsökkentést és az életminőség javulását.

2023. decemberében 1. szintű, mindfulness-alapú MBSR- és MBP tanár lettem a Mindful Academy International magyarországi képzőközpontjában.

Csoportos, egyéni, online és személyes jelenlétű traumaszenzitív mindfulness-alapú workshopokat, tanfolyamokat vezetek egyéni igényekre is szabva.

Kiss Mariann ev. info@kiss-shiatsu.hu, +36 20 824 4177